Blog

Тернополяни пропонують зберегти та відреставрувати тролейбус «Škoda 9Tr»

Тернополяни пропонують зберегти та відреставрувати тролейбус «Škoda 9Tr»

Ініціативна група тернополян подала на Громадський бюджет проект реставрації тролейбуса «Škoda 9Tr».

Як пише автор проекту Антон Почєпцов, даний тролейбус є одним із транспортних символів сучасної історії Тернополя, адже тролейбуси моделі «Škoda 9Tr» відривали рух містом у далекому 1975 році і багато років були “господарями” тернопільських вулиць не один рік.

Станом на сьогодні у Тернополі залишився єдиний пасажирський тролейбус цієї моделі. Ще сьогодні тролейбус №080 курсує міськими маршрутами, проте незабаром, коли у депо із Чехії надійде чергова партія вживаних тролейбусів, його відсторонять і, найімовірніше, спишуть.

Саме тому ініціативна група тернополян запропонувала такий проект, аби врятувати цього “останнього з Могікан”.

Якщо проект набере достатньої кількості голосів для фінансування з бюджету, то тролейбусу проведуть капітальний ремонт, а його вигляд – як зовні, так і салону – наблизять до заводського стану. За задумом, після реставрації тролейбус №080 більше не курсуватиме міськими маршрутами, проте працюватиме як атракція у вихідні та свята, його можна буде замовити на різноманітні урочисті події, екскурсії містом тощо. У салоні тролейбуса пропонується облаштувати міні-музей, де будуть експонуватися матеріали з історії електричного та іншого міського громадського транспорту в Тернополі.

Проголосувати за громадські проекти можна онлайн на сайті pb.rada.te.ua, або наживо у Центрі надання адміністративних послуг у Тернополі (ЦНАП) в робочий час (пн-чт з 09:00 до 17:00 год., пт. з 09:00 до 16.00) пред’явивши паспорт або ID-картку (з довідкою про реєстрацію місця проживання особи). Триватиме голосування до 7 листопада.