Blog

Новий тариф на електроенергію — палка в колеса електротранспорту

Новий тариф на електроенергію — палка в колеса електротранспорту

Із 1 січня 2018 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), підвищила оптово-ринкову ціну на електроенергію для підприємств на 9,5%. Наступне підвищення заплановано на 1 квітня. Загалом же у 2018 році НКРЕКП планує підвищити оптово-ринкову ціну на електроенергію на 16,2%. Варто зауважити, що вартість електроенергії зрівняли для підприємств, котрі перевозять пасажирів усіх пільгових категорій, і промислових гігантів, котрі мають надприбутки, левова частка яких осідає в офшорах, а не йде на розвиток країни.

— Це неабияк «вдарить» по роботі нашого підприємства, — каже директор КП «Тернопільелектротранс» Андрій Мастюх. — Адже чималу частину наших доходів ми витрачаємо на те, щоб оплатити вартість електроенергії. До того ж, фінансування підприємства тепер повністю перекладено на плечі місцевого бюджету. На нинішній день жодної копійки на пільги, які надано безпосередньо державою на перевезення пільгових категорій населення, не передбачено в центральному бюджеті. Попри всі наші старання, підприємство й досі залишається збитковим.

Ще однією із величезних проблем є занижений тариф на проїзд в електротранспорті. Нині його розрахункова вартість становить 4 гривні 60 копійок. Тобто з кожного пасажира, не пільговика, підприємство втрачає 60 копійок. Це призводить до вимивання обігових коштів з бюджету підприємства, унеможливлює підняття заробітної плати тощо. Брак обігових коштів також впливає на розв’язання низки проблем підприємства. Це — закупівля нових запчастин, оновлення обладнання, створення сучасних робочих умов для працівників.

До слова, у КП «Тернопільелектротранс» неодноразово відбуваються зустрічі з народними обранцями. Усі вони обіцяють, що ініціюватимуть у Верховній Раді повернення до пільгових тарифів на електроенергію для комунальних перевізників. Проте, як бачимо, їхні пропозиції Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, до уваги не бере. Зазначимо лише, що завдяки останньому рішенню про підняття оптово-ринкової ціни на електроенергію, енергохолдинг ДТЕК Рената Ахметова збагатився на 10 мільярдів гривень.