Blog

Вулицями Тернополя поїде тролейбус «Ретро» (відео)

Вулицями Тернополя поїде тролейбус «Ретро» (відео)

Ще один, уже 6-й «Тролейбус щастя» з’явився у Тернополі. Цього разу це «рогатий» під назвою «Ретро». І це вже не «гармошка», а справді стара машина – «Skoda 9Tr» 1982 року, з парковим номером 085.

Оформленням займались ініціатори усіх проектів «Тролейбус щастя» – викладачі та студенти педагогічного університету. Стилізовані малюнки вони наносили як ззовні, так і всередині тролейбуса.

Мар’яна Хом’як, студентка ТНПУ ім. В. Гнатюка: «Це буде ретро-годинник. Він краще буде створювати атмосферу «ретро». Ми взагалі вирізаємо елементи, які дозволяють «перенестись» у часи «ретро», тобто відповідну атмосферу створюємо».

Христина Віятик, студентка ТНПУ ім. В. Гнатюка: «Це – старовинна друкарська машинка, яку ми будемо чіпляти на стелю – для того, щоб зберегти весь ретро-стиль. У нас також є досить багато різних платівок, інших малюнків, старовинних предметів».

Галина Полюга, координатор «Тролейбусів щастя»: «Оскільки стеля була у не зовсім доброму стані, її не фарбували – ми вирішили зробити декупаж газетами. Зараз вони ще будуть заклеєні різними малюнками під ретро: машини, старий Тернопіль і різні предмети побуту, які використовувались у цей період. Зараз студенти клеять «кінострічку», в якій у кожному кадрику відображено побут і описано, що це таке було. Деякі старші люди це пригадають, а молоді, які цього не знають, прочитають цікаву інформацію».

Ідея з ретро-тролейбусом у координатора проектів Галини Полюги виникла ще рік тому, коли оформлювали перші «Тролейбуси щастя». Але реалізувати проект підштовхнуло проведення у Тернополі фестивалю ретро-машин «Золота підкова». Тоді ж вона і звернулась із пропозицією до організатора заходу, тернопільського підприємця і мецената Тараса Демкури. Той без вагань погодився.

Тарас Демкура, меценат «Тролейбуса щастя» «Ретро»: «Зараз чехи самі починають їх у нас викупляти за невеликі гроші. Ми вже говорили з керівником тролейбусного управління. Він сказав, що «ми вже не будемо продавати ці тролейбуси, навпаки – ми їх будемо випускати в місто». Тому що це є автентичні речі, які потрібно тут, у нас залишати».

Водій тролейбуса «Ретро» Богдан Король уже багато років за кермом 85-ї машини. Каже, що завдяки такій ініціативі його тролейбус ще довго житиме, адже перед цим працівники депо провели ремонт – серед іншого його пофарбували у стандартні для цієї моделі кольори, замінили зношені сидіння і задній міст.

Богдан Король, водій тролейбуса «Ретро»: «Я сподіваюсь, що пасажири, жителі Тернополя будуть дуже раді проїхати у такому тролейбусі, і захочуть, щоб у нас кожен тролейбус був так розмальований. Приємно зайти».

Наразі «Тролейбус щастя» «Ретро» їздитиме 8-м маршрутом. Однак ініціатори задуму сподіваються, що його пускатимуть і по інших напрямках.

А тим часом Галина Полюга вже виношує плани наступних «Тролейбусів щастя».

Галина Полюга, координатор «Тролейбусів щастя»: «Дуже хочемо зробити тролейбус про наш Тернопіль, де одна частина довгого тролейбуса буде про старий Тернопіль, а інша – сучасний Тернопіль». І вже йдуть розмови про «Туристичне Тернопілля». Туристичні фірми нам будуть надавати матеріали. Вони, можливо, шукатимуть спонсора. Натомість у цьому тролейбусі буде прикріплена їхня реклама».

Антон Марчевський, «ТМЦ.ІНФО»