Blog

Організатори фестивалю ретро-машин «Золота підкова» презентуватимуть місту ретро-тролейбус

Організатори фестивалю ретро-машин «Золота підкова» презентуватимуть місту ретро-тролейбус

Невдовзі на маршрут вийде і ретро-тролейбус, презентація якого відбудеться 27 вересня цього року в рамках ретро-фестивалю «Золота підкова». Відтак парк тематичного електротранспорту поповниться ще одним унікальним об’єктом. Сьогодні команда ініціативних викладачів і студентів докладає усіх зусиль, аби порадувати тернополян. Нещодавно відбулася зустріч всіх організаторів цього проекту – ініціативної та творчої групи ТНПУ, представників КП «Тернопільміськелектротранс» і мецената Тараса Демкури.

«Проекти «Зроби своє місто кращим» пишуть магістранти університету уже чотири роки під керівництвом викладачів кафедри інформатики фізико-математичного факультету у рамках інноваційного авторського тренінгу викладачів кафедри Надії Балик та Галини Шмигер «Застосування ІКТ-технологій у проектному менеджменті». Кожної зимової сесії наші студенти пишуть власний проект на тему «Зроби своє місто кращим». У січні 2014 року було відзначено 5 найкращих проектів, серед яких відзначили проект магістрантки напряму підготовка «Німецька мова» Оксани Брикайло на тему «Сім кольорів щастя в твоїх долонях». Студентка розробила цілу концепцію, проте реалізувати проект не вдалося, але він втілився у «Тролейбусі щастя». Ми склалися грошима і придбали матеріали для оформлення тролейбусу. В реалізації ідеї допомагали студенти і працівники університету. Мені ж доручили керувати цим проектом. Загалом є вже шість тематичних тролейбусів», – розповіла Галина Полюга.

Зараз творча команда працює над створенням ретро-тролейбуса. Дізнавшись про проведення ретрофестивалю в нашому місті, викладачі і студенти звернулися в КП «Тернопільміськелектронас» з пропозицією оформити один із старих тролейбусів в ретро-стилі. Отримавши підтримку в обличчі керівництва і власника ТВЦ «Атріум», приступили до роботи.

«Ми познайомилися з водієм тролейбуса і дізналися, що він дуже давно їздить ним по маршруту. Фактично цей електроконик став для нього майже рідним. Зі свого боку працівники комунального підприємства на наше прохання підремонтували його, пофарбували у колір кави з молоком з обрамленням дверей і вікон у вишневий відтінок. Саме такі кольори нам видалися найдоречнішими для ретро-стилю. Замінені усі ушкоджені стільці замінили. Наші талановиті студенти вже приступили до розмальовування зовнішніх сторін тролейбуса. Остаточний монтаж декору в ретро-стилі відбудеться 26 вересня. Спеціально для цього тролейбус буде розташований поблизу готелю «Тернопіль». Аби якомога реалістичніше відтворити ретро-автомобіль, Тарас Демкура надасть зі своєї колекції «Майбах» 1939 року випуску. Дівчата матимуть змогу намалювати цю машину з натури», – додала Галина Полюга.

Головний задум ініціаторів полягає не тільки в тому, аби створити відповідний настрій, а й зробити поїздку в транспорті цікавою і змістовною. Тернополяни зможуть за допомогою текстів і світлин згадати чи дізнатися про атрибути 1930-40 років, про стиль життя у ці роки. Оскільки тролейбус курсуватиме нашим містом, то буде і декілька світлин із виглядом давнього Тернополя, а також патефони, вінілові платівки, малюнки і фото старих автомобілів і т.д. Головним меценатом цього проекту став торгово-розважальний центр «Атріум», зокрема його власник Тарас Демкура. Нагадаємо, що Тарас Володимирович упродовж тривалого часу захоплюється колекціонуванням старожитніх автомобілів і є одним із організаторів ретро-фестивалю.

«Я відразу відгукнувся на пропозицію підтримати створення ретро-тролейбуса. Насамперед, це цікава ініціатива молодих людей, які горять бажанням створювати щось корисне для міста. Окрім того, за кордоном ретро-тематику використовують для підвищення туристичної привабливості. Просто неба можна оглянути старовинні машини, відвідати відповідні музеї. Люди люблять огляди старовинні речі, адже вони мають особливу енергетику і шарм. Нас завжди цікавить минуле, побут і життя наших попередників. Цікаво спостерігати за народженням ідей творчої команди, їх втіленням і тим, як старий тролейбус набуває нового вигляду, нового змісту. Вважаю, що він стане особливою родзинкою нашого міста», – наголосив Тарас Демкура.

На реалізацією проекту працює команда студентів і працівників Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка спеціальностей «Образотворче мистецтво», «Початкова освіта», «Інформатика», «Іноземна мова» та «Українська філологія».

Джерело: ТВЦ «Атріум»