Blog

Як у Тернополі їздитимуть пільговики з 1 червня?

Як у Тернополі їздитимуть пільговики з 1 червня?

Із 1 червня за Законом пенсіонери й інші пільгові категорії не матимуть права на безкоштовний проїзд. У Тернополі міська влада заявляла, що збереже пільги. А на днях Прем’єр-міністр заявив, що уряд може виділити 2 мільярди гривень на те, щоб пільги залишилися.

То чи можна буде пенсіонерам їздити і далі безкоштовно, запитами ми у начальника управління транспорту та зв’язку Тернопільської міської ради Ігоря Мединського.

«Якщо Верховна Рада не прийме ніяких змін, то в силу вступає закон, який скорочує перелік пільгових категорій. Він є обов’язковим для виконання. Заяви про виділення урядом грошей на пільгове перевезення не закріплені в законі, тому поки що залишаються на рівні розмов.

Ці зміни до законодавства створили проблеми не лише пасажирам, а й міській раді, бо вона має дбати про інтереси городян. Ми шукаємо механізми, як виправити ситуацію, але зараз це не вдається.

У договорі між міськвиконкомом (замовником) і перевізником є пункт про перевезення пільгових категорій у відповідності до встановлених Законами України. Зрозуміло, що без компенсаційних коштів «надавити» на перевізника авто- чи електротранспорту офіційно ніхто не може, бо це незаконно. Надавати компенсацію з міського бюджету – сесія не прийме такого рішення, бо знову ж таки Законом пільги не передбачені. До прикладу, зараз тролейбуси отримують субвенцію на перевезення пільговиків у сумі 1 млн. 300 тис. гривень на місяць, після змін будуть отримувати 250 тис. грн. Цих грошей не вистачить навіть на електроенергію, щоб перевозити пільговиків. А ще є зарплати працівникам, технічний нагляд тощо.

За рахунок цих факторів не можна робити пільги, бо у контролюючих органів виникнуть запитання до директора підприємства – чи не доводить він його до банкрутства».