Blog

Водій тернопільського тролейбуса Сергій Холодар придумав для «рогатих» світлодіодну підсвітку (фото, відео)

На кількох тернопільських тролейбусах та одному автобусі нещодавно з’явилося своєрідне ноу-хау – яскраві електронні трафарети. Вони розміщені спереду транспортних засобів і висвічують лише номери маршрутів.

5qDgDTK4iu8Ініціатива і практичне втілення походить не «згори», тобто керівництва депо, а «знизу». Знайомтесь: Сергій Холодар – водій тролейбуса і, водночас, майстер на всі руки. Саме він виготовляє електронні вказівники маршрутів.

А почалося все з того, що виникла ідея встановити світлодіодну підсвітку. Щоправда, її пан Сергій відклав «на потім» після того, як одного разу звернув увагу на світлодіодний покажчик цін на автозаправці – виглядає яскраво, красиво, особливо вночі.

m3tQrZrkcNs– Це було в грудні. Я тоді якраз їздив по 10-му маршруту. І кожного кола бачив світлодіодні цінники на АЗС. Вони навели мене на думку: «А чи не зробити на тролейбусі цифри, які світяться?», – розповідає водій.

Обміркувавши ідею, пан Сергій намалював схему і вже в березні змайстрував трафарет. Для цього придбав світлодіодні елементи і використав стару фанеру, на якій і розмістив цифри.

Перший трафарет вийшов за кілька днів. Він складався з одинарних зелених світлодіодних смужок, які формують цифри. Сергій Холодар навіть надав своєму виробу назву – «ЕлТ», тобто «Електронний трафарет». Розмістив він його на тролейбусі «Skoda 14Tr», яким їздить.

0YjqKU85J60Однак на цьому майстер на всі руки вирішив не зупинятися. Думав, як удосконалити своє творіння. У результаті за деякий час вийшла нова версія «Електронного трафарета» – «ЕлТ-2», з подвійними смужками. Ним пан Сергій вирішив замінити на своєму тролейбусі тепер уже застарілий «ЕлТ».

Ініціатива колеги сподобалась іншим водіям. Сергій Холодар не відмовився, а навпаки – з радістю готовий був допомогти колегам. Так почав приймати замовлення. Насамперед до нього звернулися водії тролейбусів-«гармошок» «Skoda 15Tr». Ці машини виглядають сучасніше, вони майже як нові, адже їх нещодавно привезли з Чехії, де пройшли капремонти. Щоправда, була одна проблема – непрацюючі електронні перекидні табло. Коли ці тролейбуси готували до відправки в Тернопіль, частину електронного обладнання чехи зняли. Відповідно, з цими табло потрібно було щось робити. Зрештою, їх вирішили просто зняти, а на їх місці встановити світлодіодні.

DSCF9446За деякий час світлодіодний трафарет з’явився на одному автобусі. Також готовий до встановлення виріб на ще одному тролейбусі «Skoda 14Tr».

Світлодіодний трафарет обходиться водіям від 75 до 90 гривень – у залежності від примх «клієнта» (наприклад, додаткові бокові смужки для краси) та кількості «запрограмованих» маршрутів (для «гармошок» вистачає чотирьох маршрутів).

Керівництво КП «Тернопільелектротранс» повністю підтримує ініціативу встановлення світлових вказівників маршрутів. Директор підприємства Андрій Мастюх каже, що особливо актуальними такі табло є у темну пору доби, адже ще здалеку на тролейбусі видно номер маршруту.

До слова, світлодіоди з’явилися не лише на місці старих маршрутних трафаретів – ними замінюють освітлення салонів у тролейбусах. Так практичніше і економніше. Але це вже роблять за гроші депо.

А тим часом Сергій Холодар продовжує приймати замовлення від своїх колег.

«Доба»

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=fkVBanXn73w]

DSCF9573 DSCF9575DSCF9520375tShZ9TaMok8h8qlFy4E02UcTJotw8w