Blog

У Тернополі з’явився тролейбус із соціальною рекламою безпечної поведінки дітей на вулицях (фото)

Масштабне дійство «Увага! Діти на дорозі!» для учнів молодших класів загальноосвітньої школи №6 імені Назарія Яремчука організували обласне Управління внутрішніх справ та Державтоінспекція. Правоохоронці разом із зацікавленими громадськими організаціями міста відкрили спеціальний тролейбусний маршрут із соціальною рекламою безпечної поведінки дітей на вулицях.

Увага! Діти на дорозі!

На шкільному подвір’ї гамірно. Педагоги намагаються втримати увагу допитливих школярів, та дівчаток і хлопчиків поглядом тягне туди, де стоять міліцейські машини, мотоцикли, де люди з погонами на плечах, де у кулькових хмаринках заховався яскраво й цікаво розфарбований великий тролейбус.

– Це перший навчальний захід такого масштабу, який для нас зорганізували обласне управління внутрішніх справ та Державтоінспекція, – зізнається директор навчального закладу Олександр Остапчук. – Справа дуже потрібна, адже хто, як не ми, навчить наших дітей безпеки на дорозі.

Звучить спеціально створена правоохоронцями пісня про те, як дітям навчитись безпечно жити у дорослім світі – дійство розпочинається. Дітлахи затамовують подих, бо їм потрібно запам’ятати дуже багато важливого.

Перед глядачами з’являється школяр у міліцейській формі в оточенні своїх помічників. Дорожні знаки, світлофор та зебра – саме про ці регулювальники безпечної поведінки говорять з імпровізованої сцени маленькі артисти. Вірші, загадки, пісні та танці – методика вивчення азбуки безпеки продумана до найдрібніших деталей, аби найменші учасники дорожнього руху якнайбільше корисного та повчального винесли з цього уроку.

Талановитих акторів глядачі проводжають бурхливими аплодисментами, та директор просить ще трішки уваги, і до слова запрошує генерала міліції, начальника обласного управління внутрішніх справ Віктора Сака. Школярі може й не зовсім розуміють звань та посад, але чують від людини в погонах найголовніше: міліціонер – це ваш помічник. Якщо з вами щось трапилося, а рідних чи близьких немає поруч, на допомогу завжди прийде правоохоронець. А ще слова вдячності найчемнішим учасникам дорожнього руху від міліцейського генерала кожен зі школярів сприймає як особисту подяку, бо від сьогодні вони стануть саме такими – дисциплінованими та уважними на дорозі.

Урок під відкритим небом минає швидко. Дітлахи навіть не втомлюються, хоча весь час стоять, а не звично сидять за партами. За свою уважність отримують винагороду– учнівські зошити з обкладинкою, де міліціонери нагадують їм про безпечну поведінку на дорозі, та посібник «Азбука безпеки». Для потреб школи правоохоронці дарують планшетний комп’ютер.

Але свято не закінчується. Усі другокласники разом з класними керівниками поспішають на зупинку громадського транспорту, очікують тролейбус, що так зачаровував їхні погляди яскравими картинками, вмощуються на сидіння і мандрують містом.

Це не звичайний транспортний засіб, – дізнаються від міліціонерів маленькі пасажири. Тролейбус, що курсуватиме одинадцятим маршрутом у Тернополі, здійснюватиме екскурсії для всіх бажаючих малюків. У салоні цього диво-транспорту демонструватимуть мультики, які щоразу нагадуватимуть їм про правила поведінки на дорозі, а на усі запитання цікавої малечі відповідатимуть працівники державної автоінспекції.

– У відкритому тролейбусному маршруті з соціальною рекламою правильної поведінки дітей на вулицях, працівники автомобільної інспекції та сектору кримінальної міліції у справах дітей проводитимуть профілактичну роботу серед школярів. Це ще один крок назустріч дітям, ще один спосіб вберегти їх від небезпеки. Інформаційне навантаження соціальної реклами на громадському транспорті – нагадування дорослим, що вони мають дбати про своє майбутнє, виховувати його власним добрим прикладом, – резюмував мету заходу керівник обласної міліції Віктор Миколайович Сак.

Сектор зв’язків з громадськістю УМВС України в Тернопільській області