Blog

Скільки ще тернополянам чекати за карткову оплату в тролейбусах?

12 липня депутати  Тернопільської міської ради внесли зміни в Програму автоматизованої системи оплати проїзду та обліку пасажирів в наземному громадському транспорті. Мова йде про проект безконтактної системи оплати за проїзд у міських тролейбусах.

«Тернопіль увійшов у число декількох міст в Україні, де буде впроваджено пілотний проект безконтактної системи оплати за проїзд, – розповів Андрій Мастюх, директор КП «Тернопільелектротранс». – У кожен тролейбус підприємства встановлять валідатор – пристрій для здійснення оплати за проїзд. За задумом, валідатори встановлять на вході громадського транспорту. У тролейбусах є два повноцінні входи – середні та задні двері. Відповідно стільки ж механізмів тут встановлять. При вході пасажири мають вставити в апарат заздалегідь куплений квиток для того, щоб валідатор міг його погасити або просканувати персоніфіковану картку з чіпом. Паперовий квиток, погашений валідатором, містить інформацію про дату і час поїздки, номер маршруту, номер транспортного засобу, в якому він погашений, та персональний номер валідатора».

За словами Андрія Мастюха, на лінії працюватимуть контролери. Електронним зчитувачем, схожим на сенсорний телефон, вони скануватимуть багаторазові пластикові картки пасажирів (тих, хто ними користується) та наявність одноразових проїзних квитків в інших пасажирів. Якщо штрих-код не зчитується, це означає, що квиток підроблений або був уже використаний.

Для впровадження даної системи необхідно закупити обладнання, встановити його на тролейбуси, навчити працівників комунального підприємства ним користуватися, а також розробити спеціальні картки та розповсюдити їх серед тернополян.

“Номер один”