Blog

Місцеве телебачення про відкриття тролейбусної лінії навколо «Аляски»

Нову тролейбусну лінію відкрили у Тернополі у суботу, 22 вересня. Відтепер користуватися електротранспортом зможуть мешканці вулиць Володимира Великого, Леся Курбаса, Морозенка і Симоненка. Шість тролейбусів курсуватиме 8-м маршрутом, з’єднавши «Аляску» із залізничним вокзалом та ринком.

Мікрорайон №12, у народі «Аляска», – один із найбільших Тернополя, де живе понад 40 тисяч людей. Це був єдиний мікрорайон, не охоплений електротранспортом. Нову тролейбусну лінію мали відкрити до Дня міста. Трохи спізнились, і лінія запрацювала 22 вересня. Її побудували за рік: минулої осені встановили опори, а вже цієї – провезли перших пасажирів. 6 тролейбусів йтимуть 8-м маршрутом зупинками на вулицях Володимира Великого, Леся Курбаса, Симоненка, Морозенка, «Ринок», «Залізничний Вокзал» та «Універсам».

Віктор Мадрі водієм тролейбуса працює вже 30 років. Каже, що і лінія зроблена якісно, і тролейбуси хороші. Поки що вони ходять нечасто, бо повне коло займає годину.

– 7 хвилин чи 8 хвилин інтервал має бути між нами, якщо всі машини будуть на лінії. Мають ще докупити, наскільки я чув, і тоді повністю маршрут буде перекритий, – каже водій тролейбуса.

Зараз їздить 2 тролейбуси, решту – отримають наступного тижня із Чехії. Транспорт не новий, проте сертифікований: пройшов техогляд і капітальний ремонт.

– Це тролейбус повністю придатний до роботи на лінії, я думаю, що він буде довше працювати, ніж львівські тролейбуси. В одному з львівських тролейбусів вже є питання, в тому що в нього пошкоджена рама. Вони не витримують роботи, – розповів директор КП «Тернопільелектротранс» Андрій Мастюх.

Нову тролейбусну лінію освятив Патріарх Філарет, який разом із владою міста, духовенством та жителями мікрорайону «Аляска» вперше проїхався новим маршрутом. На нову тролейбусну лінію витратили близько 3-х мільйонів гривень. Влада каже, що її встановлення є соціальним проектом: пільговикам зручний та дешевий проїзд та без загроз екології. Тепер електротранспортом охоплені всі мікрорайони міста, де, згідно з Правилами дорожнього руху, це зробити можливо. У перспективі – збільшення напрямків руху електротранспорту, зокрема – у напрямку Львівської траси.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=P4yl-dCPkcM]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=b4Xfu2YPXlQ]

TV-4, ІНТБ