Blog

У Тернополі може подорожчати проїзд у тролейбусах

На розгляд виконавчого комітету Тернопільської міської ради винесено проект рішення «Про встановлення тарифів на перевезення пасажирів електричним транспортом в м. Тернополі», яким пропонується підняти вартість проїзду у тролейбусах до 1,50 грн.

На сьогоднішній день на КП «Тернопільелектротранс» склалася складна ситуація, спричинена невідповідністю діючого тарифу (1,25грн.) при розрахунковому на рік (1,58 грн.) і фактичними витратами на надання послуг з перевезення пасажирів міським електричним транспортом.

Підсумки роботи за 8 місяців 2011 року підтвердили, що основною причиною збитковості КП «Тернопільелектротранс» поряд з необґрунтовано низьким рівнем відшкодування втрат від перевезення пільговиків 77,1% – 6390,4 тис. грн. замість необхідних 8297,0 тис, грн., є занижений тариф на перевезення пасажирів, у результаті якого підприємство недоотримало1673,1 тис. грн. доходів (5070,0 х 0,33).

На підприємстві експлуатується 59 одиниць пасажирських тролейбусів, з яких 54 одиниці пройшли амортизаційний термін та підлягають списанню.

Протягом багатьох років заміна рухомого складу проводилась на недостатньому рівні, підприємство змушене було прикладати значних зусиль по покращенню технічного стану власними силами, але відсутність обігових коштів примушує постійно скорочувати витрати на ремонт рухомого складу та матеріально-технічної бази.

Значний знос рухомого складу, який складає близько 91%, уже призвів до скорочення кількості тролейбусів на маршрутах міста.

Проте, попри всі проблеми, послуги комунального підприємства «Тернопільелектротранс» є найбільш прийнятними для більшості населення, оскільки в міському електричному транспорті надається право безкоштовного проїзду всім пільговим категоріям громадян.

За 8 місяців 2011 року КП «Тернопільелектротранс» перевезено 12370,9 тис. пасажирів, з яких 5070,0 тис. платних, у т. ч. 771,0 тис. учнів та студентів і 7300,8 тис. пільговиків.

Загальний пробіг тролейбусів склав 1524,5 тис. маш. км, в т. ч. 1428,8 тис. маш. км на лінії, що на 127,9 тис. маш. км більше, ніж за відповідний період минулого року, а кількість відпрацьованих машино-годин зросла з 86,0 тис. маш. год. до 96,0 тис. маш. годин.

Існуючий тариф, у якому закладена мінімальна заробітна плата в розмірі 744 грн., не дозволяє підвищувати заробітну плату працівникам підприємства до розміру передбаченого Законом України «Про державний бюджет України на 2011 рік» і забезпечити мінімальний прожитковий мінімум для працездатних осіб, як того вимагає Закон України «Про оплату праці». Неможливість підприємства піднімати рівень заробітної плати вже призвела до кадрової проблеми. Вже на сьогодні для забезпечення планового випуску не вистачає 27 водіїв тролейбусів та 39 кваліфікованих спеціалістів енергогосподарства та служби рухомого складу.

Тому, враховуючи дуже важкий фінансовий стан підприємства і тенденцію на збільшення втрат від перевезень пасажирів, керівництво КП «Тернопільелектротранс» просить розглянути можливість затвердити тариф на проїзд у тролейбусі в розмірі 1,50 грн.

Тернопільська міська рада