Blog

Пропозиції щодо змін в маршрутах автобусів

За даними аудиту КРУ в Тернопільській області, який проводився у квітні минулого року, на зменшення кількості перевезених платних пасажирів тролейбусами впливає збільшення з 2007 року кількості приватних маршрутних автобусів, що дублюють маршрути міського електротранспорту (іноді вони працюють з порушенням ПДР та напрямків руху автомобільних маршрутів).

Це призвело до значного відтоку з електротранспорту платної категорії пасажирів і, як наслідок, зменшення доходів та погіршення фінансового стану підприємства. Окрім того, маршрутні автобуси (маршрутні таксі) з місткістю пасажирів у салоні майже у три рази меншою, ніж у тролейбуса, збільшили інтенсивність руху автотранспорту у центральній частині міста, а у пікові навантаження знизили пропускну здатність центральних вулиць міста.

До проблеми міських пасажирських перевезень потрібно підійти комплексно. Тому підприємство КП «Тернопільелектротранс» розробило та подало на розгляд управлінню транспорту та зв’язку міської ради власні пропозиції щодо зміни маршрутів міських автобусів, що також дозволить зменшити затори та завантаженість проїжджої частини дороги. Зокрема, дотримуючись вимоги ст.7 Закону України «Про міський електричний транспорт», варто надавати пріоритети саме екологічно чистому виду транспорту — тролейбусам на основних маршрутах міста.

Також, на нашу думку, одним із шляхів збільшення кількості пасажирів електротранспорту та підвищення швидкості його руху є обмеження проїзду маршрутних автобусів через центральну частину міста та надання переваги перевезень пасажирів електротранспортом на напрямках із значними пасажиропотоками. Детальніше ознайомитись з пропозиціями можна завантаживши файл з пропозиціями (21 МБ).